Tendințe arhitecturale post Covid 19
31
aug.

Tendințe arhitecturale post Covid 19

De ani buni, arhitecţii şi designerii au pus accentul pe iluminatul natural, ventilația și conectivitatea cu natura a spaţiilor ca modalități de a îmbunătăți sănătatea și starea de bine a angajaților.

În situaţia actuală, când riscul în interior este crescut se tinde spre mutarea unor lucrări şi activităţi de birou complet în exterior.

„Avantajele luminii și aerului proaspăt sunt destul de evidente, iar pandemia nu face decât să consolideze acest lucru”,

spune Christopher McCartin, directorul de proiectare și construcții la dezvoltatorul imobiliar Tishman Speyer, care a inclus

„spații exterioare semnificative”

în proiectele sale de birouri la nivel național.

În timp ce angajatorii de pe Coasta de Vest a SUA unde climatul temperat poate avea un avantaj atunci când vine vorba de încorporarea spațiilor în aer liber au îmbrăţişat ideea, conceptul s-a extins și la alte clime.

Design complex de birouri

RIOS, firma cu sediul în Los Angeles, au creat un design de complex de birouri de 5 etaje şi 50.000 mp în Atlanta, care spera să devină un model pentru proiectarea de birouri în viitor.

Adaptat la restricţiile şi timpul prezent, clădirea are toate culoarele de circulaţie în aer liber şi beneficiază de balcoane de dimensiuni generoase – lăţime de minim 10 m la fiecare etaj.

Amplasate în partea de Nord a construcţiei, pentru a beneficia de umbră, protejate de ploaie prin amenajarea lor sub forma unor semi logii, răcite prin ventilatoare de tavan, aceste balcoane pot fi utilizate cu succes pentru întâlniri mai ample ca şi Săli de şedinţe.

Terase și balcoane

De asemenea, terasele şi balcoanele de la clădirile existente au fost reamenajate şi în prezent sunt utilizate, chiar dacă până acum au fost ignorate în cea mai mare parte.

Şi firma Valerio Dewalt tratează cu o deosebită atenţie terasele exterioare ale unor două clădiri pe care le remodelează în Sillicon Valley.

Una dintre terasele clădirii, cu o suprafaţă de 3000 metri pătraţi, va fi împărţită în mai multe „încăperi” în aer liber care vor avea diferite utilizări. Pentru a reduce efectul vântului şi a evita răcirea spatiilor din cauza curenţilor de aer au fost create elemente tampon din sticlă şi gard viu.

Roşe Drulis Cusenbery a proiectat o sală de conferinţe în California care poate adăposti 175 de persoane. Unul din pereţii sălii se poate deschide către o terasă printr-o uşă de tip garaj din sticlă, oferind astfel un spaţiu semi-inchis, care va putea adăposti un număr suplimentar de 100 de persoane.

Flexibilitatea spatiilor şi crearea unor încăperi care îşi pot schimba suprafaţa şi caracteristicile destul de uşor este o altă caracteristică a spaţiilor proiectate în această perioadă.

Săli de conferințe în exterior

O altă variantă de extindere a unei Săli de conferinţe este aceea folosită la clădirea proiectată pentru Departamentul de Securitate Publica a Universităţii Standfort, unde sala de conferinţe a fost adusă în exterior prin adăugarea unor stâlpi de iluminat cu prize electrice încorporate în jurul unei curţi interioare aflate în imediata vecinătate a sălii de şedinţe din interior.

La complexul de birouri Playa District din LA, firma de arhitectură a înlocuit pavilioanele dreptunghiulare ineficiente cu cele cu acoperișuri triunghiulare care maximizează umbra. Umbra poate, după cum spune Motonaga,

„să se deplaseze radical în afara zonei de lucru”,

astfel încât lucrătorii ar putea fi sub copertină, dar încă în plin soare.

Confidențialitatea este o un alt element important de care trebuie să se ţină cont în această perioadă

„Oamenilor nu le place să lucreze acolo unde alții pot privi în jos sau le pot vedea ecranele cu ușurință”,

spune Motonaga.

„Dacă aveți o barieră sau o schimbare de grad, aceasta poate face o diferență uriașă în nivelul de confort al oamenilor”,

remarcă el. Firma a descoperit că oamenii au tendinţa de gravita spre mobilier care poate fi reconfigurat, cu înălţime mai mare decât cele uzuale pentru munca de birou şi care poate fi folosit chiar şi stând în picioare.

Mobilierul uşor, reconfigurabil, care îşi modifica înălţimea cu uşurinţă devine obligatoriu în această perioadă de distanţare fizică între oameni.

Soluții pentru reconfigurarea școlilor

Arhitecţii îşi mobilizează eforturile şi încearcă să găsească soluţii pentru reconfigurarea şcolilor, astfel încât noile proiecte să garanteze sustenabilitatea, bunăstarea emoţională şi sănătatea fizică.

Mai mulţi arhitecţi propun o creştere a cursurilor în aer liber şi o rearanjare a sălilor de clasă pentru proiectarea şcolilor în perioada pandemiei şi post acesteia.

Scena arhitecturală a asistat la schimbări majore în ultimul timp, cu un accent tot mai mare asupra funcţiunilor interioare/exterioare.

Oamenii tind să își petreacă majoritatea timpului în interior. Când nu suntem acasă, lucrăm, învățăm sau chiar ne angajăm în activități distractive în spaţii construite, închise.

În total, 90% din timpul nostru este petrecut în interior. Prin urmare, este esențial să asigurăm o calitate a mediului înconjurător confortabilă, productivă și sănătoasă, urmând parametrii bine reglați și practicile de proiectare care iau în considerare temperatura, iluminarea, poluarea fonică, ventilația adecvată și calitatea aerului pe care îl respirăm.

Acesta din urmă este deosebit de important, deoarece, contrar a ceea ce am putea crede, poluarea aerului este mult mai mare în interior decât în exterior.

Tendințe la locul de muncă

Pe măsură ce tendințele la locul de muncă vin și trec, există o nouă evoluție în mintea tuturor și se prezice că în perioada post-pandemica biroul ar putea arăta diferit atât în viitorul imediat cât și pe termen lung.

Deși nu există o certitudine, multe firme de arhitectură, grupuri de cercetare și companii imobiliare au început să caute idei şi să implementeze soluții de proiectare avansate și politici de securitate a sănătății, care vor fi esențiale în redefinirea modului în care ne vom folosi locurile de muncă pentru anii următori.

Mulţi dintre noi petrecem mai mult timp la birourile noastre ca niciodată și uneori ne vedem colegii mai mult decât propriile familii. Locurile de muncă pot fi considerate a doua locuința a noastră, motiv pentru care modul în care le proiectăm a atras atât de multă atenţie în zilele noastre.

Proiectarea generală a locurilor de muncă își propune să creeze un echilibru perfect între muncă, concentrare şi structurile de colaborare pentru a îmbunătăți productivitatea și bunăstarea generală a angajaților.

Pe măsură ce tendințele la locul de muncă evoluează , există o nouă evoluție în mintea tuturor – și prezice cum ar putea arăta pe termen lung biroul post-pandemic.

Odată cu apariția pandemiei, unii arhitecţi prevăd întoarcerea la spaţiile de birouri de tip labirinturi – cuburi cu ziduri înalte, pentru a impune distanțarea socială și prevăd dispariţia planului de birou deschis în favoarea unei soluții permanente de lucru de acasă.

Cu toate acestea, ținând cont de tot ce au învățat designerii despre tendințele la locul de muncă, factorii umani în proiectare și potențialul ca tehnologia să aibă un impact unde și cum lucrăm, mulți din profesie consideră că viitorul birourilor arată de fapt mai luminos ca niciodată.

Reinventarea locurilor de muncă

Pauză globală cauzată de pandemie le-a oferit designerilor capacitatea de a reinventa locurile de muncă prin combinarea celor mai bune elemente ale trecutului cu promisiunea viitorului de a ne oferi locuri de muncă mai sănătoase și mai dinamice decât ne-am fi putut imagina înainte.

Capacitatea sporită de a lucra de la distanță va veni, de asemenea, cu oportunitățile de a modela complet modul în care sunt proiectate locurile noastre de muncă.

S-ar putea ca organizarea birourilor să cuprindă săli de conferințe specializate în care personalul prezent să fie în legătură cu personalul care lucrează de acasă și centre de colaborare mai mici pentru a reduce numărul de angajați permis într-un spațiu la un moment dat.

S-ar putea să fie prezente semne vizuale subtile, cum ar fi un model de pe o masă sau podea, și vor indica în mod subtil câte persoane vor fi permise într-o cameră.

Odată terminată pandemia, aceste indicii se vor amesteca și vor deveni doar o caracteristică suplimentară de design interior. Cushman & Wakefieldau au dezvoltat un prototip în continuă evoluție a propriului loc de muncă post -pandemic , denumit „ Oficiul pentru 6 picioare“.

Conceptul abordează problemele de proiectare privind orientările privind distanțarea socială ca soluție pe termen scurt pentru revenirea imediată la problemele de muncă.

Ideea este că urmând 6 reguli privind menținerea distanței, mersul pe anumite căi, respectarea strictă a diverselor semnalizări, intrarea și ieșirea din sălile de ședințe așa cum este indicat și curățarea zilnică a biroului, angajații vor avea voie să se întoarcă la birourile lor în siguranţă, mai devreme decât ar fi fost preconizat.

Toți par să fie de acord că acesta nu este sfârșitul locului de muncă deschis, ci că birourile ar putea doar să se deplaseze în scopul pe care îl servesc.

În loc să fie hub-uri pentru activități de concentrare, acestea vor deveni spații care favorizează conexiunile sociale sub formă de colaborare și mentorat de proiect.

Un nou design pentru sălile de clasă

Curl la Tourelle Head Architecture (CLTH) și-a imaginat o nouă abordare de design pentru sălile de clasă atunci când școlile se vor redeschide pe măsură ce blocarea se ușurează în Marea Britanie.

Biroul de arhitectură din Londra a lansat un concept inovator „pentru a ajuta la atenuarea rutelor de circulație restrânsă în școli și a menține distanța socială necesară între elevi și personal”.

Deoarece guvernul Regatului Unit își anunță planurile de redeschidere a școlilor primare, CLTH a abordat provocările distanțării sociale și a siguranței în aceste unități. De fapt, propunerea prezentată este o viziune temporară care vizează „a ajuta la eliberarea spațiului școlar intern existent, îndepărtând încărcătura elevului din zonele de circulație, şi de asemenea, îmbunătățirea fluxului de aer care contribuie la bunăstarea persoanelor”.

Distanțarea socială

Pentru a sugera un răspuns arhitectural, CLTH și-a bazat conceptul pe cercetarea inițială și analiza efectuată de echipa să și a generat o „serie de structuri pop-up, asemănătoare cortului, fiecare fiind amenajată să urmeze cei doi metri de distanțare socială cu adaptabilitatea de a găzdui diferite amenajări de clasă ”.

Folosind clopote și instalații portabile de baie, cu surse de energie regenerabilă, precum tablouri fotovoltaice și panouri solare pentru încălzirea apei calde, proiectul își propune să utilizeze resursele existente, care nu sunt utilizate în timpul acestei pandemii.

Mai mult, personalul și studenții vor fi încurajați să stabilească mișcări în sensul acelor de ceasornic în interiorul și în afara structurilor, pentru a evita întâlnirea.

Conceptul simplu și adaptabil poate fi aplicat la diferite amenajări exterioare, încurajând noile practici ale spațiilor publice.